maandag 23 juli 2007

Bloedcontrole

Siel en mama zijn om 7.00 u naar Leuven vertrokken. Er stond een bloedcontrole en een scanner van de longen op het programma.
De resultaten van de scanner daar zullen we nog even op moeten wachten. Het bloed resultaat weten we altijd na 1 uurtje wachten
Door de chemo wordt de aanmaak van nieuw bloed in het beenmerg onderdrukt. Daarom is het belangrijk de 3 verschillende cellen in het bloed te controleren en aanvullen indien nodig.
-De rode bloedcellen of het hemoglobine bij een normaal persoon = 12mg/dl of hoger
Bij Siel 8.3 op dit moment, als ze zakt tot onder 8 wordt er bloed bijgegeven.
-De bloedplaatjes bij een normaal persoon hoger dan 100000 à 150000/ml. Deze staan in voor de stolling, te weinig bloedplaatjes geven spontaan neusbloedingen, blauwe plekken. Bloedplaatjes worden bijgegeven als er minder dan 20000/ml zijn. Bij Siel vandaag 103000.
-De witte bloedcellen bij een normaal persoon 4000 à 8000/ml, dit is voor de verdediging van ons lichaam. Als die zakken tot onder de 1000 is het infectie gevaar groot. Bij Siel vandaag nog 600.
Dit kan niet bijgegeven worden en moeten in het beenmerg aangemaakt worden.
Deze 3 factoren zijn diegene die wij in de gaten houden.
De witte bloedcellen moeten boven de 2000 staan alvorens een beenmergpunctie te doen.
Voor zo'n controle moeten we telkens naar Leuven. We hadden die graag in Turnhout gedaan, maar omdat Siel zo laag staat met haar witte veranderen de wondjes en moeten die goed in de gaten gehouden worden. Siel heeft van voor de diagnose een paar wondjes ontstaan door muggenbeten en die genezen moeilijk. We moeten die elke dag 2 keer goed ontsmetten.
Na deze medische uitleg toch nog even over Siel. Siel had al bij al een goeie dag ze heeft maar 1 keer moeten braken. We zijn kunnen gaan winkelen naar de colruyt met de rolstoel wel te verstaan.

Geen opmerkingen: