dinsdag 13 november 2007

Ruggenprik

Bij MTX hoort ook telkens weer de ruggeprik. Ook dit keer niet anders. Onder narcose, dus Siel moet nuchter blijven. Om 9.30u komen ze ons halen, om 12.30u zijn we pas aan de beurt. Zo lang wachten!
Bij het wakker worden is Siel heel triestig. Het is bij haar doorgedrongen wat er nog allemaal staat te wachten. Ze ziet het echt niet zitten. "Een transplantatie, dat moest toch niet meer mama. Ik wil niet meer, ik wil naar huis en ik wil nooit meer terug komen."
Positief blijven, je kind moed inspreken, ik ken er alles van. Maar doe het maar eens als je zelf in de put zit.
Op dat vlak lijkt Siel sterk op mij. Paniek, boos worden en dan willen wegrennen, stoom aflaten.
Hier gaat dat niet, we zitten muurvast.
"Wat is je verlanglijstje voor de sint?" vraag ik haar. Haar glimlach komt tevoorschijn en ze noemt enkele dingen op. "Gelukkig" denk ik dan. Een onderwerp om haar gedachten te verzetten. Plannen blijven maken!
Om 14.00u zijn we terug op de kamer. Siel is misselijk, braken en moe. Ze kan niet eten. Gelukkig komt Ester, een verpleegster, met HET medicament. Als dat begint te werken gaat het beter.
De dokters komen samen met papa(terug thuis gebleven) de kamer binnen, de dagelijkse ronde.
Siel durft nog niks te vragen over de transplantatie, wat moet ze vragen?
Wij stellen vragen voor Siel en de andere kinderen.
Morgen een gesprek met de psycholoog voor gans het gezin. Dat zal nodig zijn, duidelijkheid. En iedereen hoort het rechtstreeks van 1 persoon. Heel anders dan van een hysterische mama.
Ik had altijd al een voorgevoel, bij ons zit het niet goed. Anderen (leukemiepatiëntjes) hoorden na blok 2 of 3 "We vinden niks meer". Bij ons "Het is goed, Siel zit op het randje.". Zou het dat al kunnen geweest zijn, waarom wisten we altijd zo laat de resultaten?
Veel vragen komen naar boven. Ik ga ze opschrijven en vragen, ik moet alles weten.
In het begin van de diagnose kon ik dat niet aan. Ik moest zo weinig mogelijk weten, we zien wel. Stilaan groei je daarin, nu wil ik alles weten.
Waar staan we voor? Wat zijn de risico's?
Rationeel blijven, niet emotioneel op zo'n momenten. Dat moet ik thuis doen, niet in het bijzijn van Siel. Héél moeilijk!!!
Waarom is het leven zo hard voor ons? Hebben we al niet genoeg doorstaan? Wat staat er ons nog allemaal te wachten? Niemand die een glazen bol heeft.
Ach, je lot aanvaarden en er het beste van maken, dat is de kunst van het leven. Stilstaan bij enkel de negatieve kanten van het leven helpt je geen stap vooruit. Niet achterom kijken maar vooruit met de geit. Morgen weer een nieuwe dag! Mooie uitspraken, op dit moment moeilijk uit te voeren.
Meestal haal ik kracht uit Siel. Mijn bewondering voor haar groeit met de uren, niet te doen. Nu mag ze down zijn, ze heeft haar reden. Wij moeten haar helpen met de positieve kant van een transplantatie.
Talle komt mee helpen vechten Siel, samen zijn jullie sterker en overwinnen jullie de kanker. Kom op meiden, ga ervoor!!
Haar laatste kans en die moet ze grijpen.
Mijn verstand zegt dit allemaal wel, maar mijn gevoelens das wat anders. Die zijn nog niet mee. Een teleurstelling, boos, machteloos, angst,......

11 opmerkingen:

Elly M zei

Hallo allemaal,

van op afstand volgen wij het nieuws. Verslagen, onzeker, ...
Woorden als 'volhouden hoor' 'er voor gaan' schieten hier te kort. Onze kaarsjes branden onafgebroken: in de klas, thuis, en in onze gedachten.
Op school hebben wij een spreuk 'Samen staan we sterk'. Laat ons hopen dat dit voor jullie ook uit kan komen.

Veel succes de volgende periode,
Kaat, Sien, Elly en Eric

ELS zei

Lieve Siel, Martine, Dirk, Talle en Rune,

Ik ben hier heel stil van geworden....ik had enkele dagen de blog niet gelezen...het ging allemaal zo goed....de leuke vakantiefoto's...en nu dit....
waarom???
Hier zijn geen woorden voor.
Ik wens jullie heel veel moed en sterkte.
En...als er iets is waarmee ik jullie kan helpen, laat het gewoon even weten.....
Wij blijven duimen voor positief nieuws!
Erik, Els, Ynias en Caro

juf Ann D. zei

Dag allemaal,

Ik had het al zo lang uitgesteld om ook eens een reactie te plaatsen, maar nu kan en mag ik dat niet meer doen.
Wat ik nu toch lees... Dat had ik echt niet verwacht... Ik ben er helemaal overstuur van...
Maar daar hebben jullie niets aan.
Dus duim en hoop ik nog méér dan voordien. Ik wens jullie héél veel sterkte toe. Hopelijk vinden jullie toch ergens de kracht om verder te vechten. Ik geloof in jullie!

Veel sterkte,
juf ann

Anoniem zei

Hallo Siel, Talle, Rune, Martine en Dirk,

Woorden schieten hiervoor te kort. Wie had dat nu verwacht?
Ik stond nog even bij Dirk op het feest van de 40-jarigen en hij was zo positief. Het zag er allemaal zo goed uit. Jullie wisten dat de weg nog lang was maar dit ... dit is totaal onverwacht.
Hou jullie sterk, laat de meiden samen héél hard vechten, dan komt Siel er wel. Ik had al zo lang gedacht ook eens een reactie te plaatsen. Ik heb het Dirk beloofd. Nu mag ik het echt niet meer uitstellen. Als ik maandag het bericht las (ik ga trouwens elke dag naar het blog kijken) werd ik er helemaal stil van. Ik was er echt niet goed van. De vraag: waarom toch??. Jullie hebben jezelf deze vraag waarschijnlijk al zoveel keer gesteld. Probeer jullie de komende weken vast te klampen aan de kleine positieve dingen. Ik weet dat dit niet gemakkelijk is maar jullie moeten blijven vechten. Voor Siel. Allemaal.
Blijf erin geloven en weet dat heel veel mensen met jullie mee duimen voor SIEL.
Wij geloven er alvast in!


Ilse, Peter Rommes, Wouter en Marthe

Anoniem zei

Hallo Siel,

Woorden schieten hier inderdaad tekort maar via deze weg wil ik jou en je gezinnetje toch héél véél sterkte toewensen.
Petje af voor de manier waarop jullie reeds een moeilijke weg hebben afgelegd, hopelijk blijven jullie de kracht vinden om dit verder te zetten.
Wij blijven duimen!!

Warme groetjes,
juf Els

Anoniem zei

Hallo allemaal?

zoals iedereen die met jullie meeleeft, stel ook ik mij de vraag : Waarom, waarom moest dit nu gebeuren ? Net nu het allemaal weer de goede kant op ging met Siel.Er zullen vele vragen zijn waar niemand een antwoord op kan geven.
Martine, Dirk, Siel en de zussen haal heel veel moed en doorzetting uit de mooie momenten die jullie samen hebben. En waarvan er nog zullen volgen.
Martine, zie je het even niet meer zitten, denk dan aan wat we hebben afgesproken. Laat iets van je horen...niet twijfelen...gewoon doen !
Ik zou nog veel meer willen zeggen, maar woorden schieten hier gewoon tekort !
Siel hou vol...en samen met die lieve mama en papa en die mega-super-zusjes van jouw komen jullie er wel.
Héél véél sterkte de volgende weken en...wij leven met heel ons hart met jullie mee !

Succes en wij blijven erin geloven
Groetjes
Ann , Eric, Jens en Jonas

Anoniem zei

Dag Siel en familie,

Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik lees vanavond pas het nieuws. Het is hier zo enorm druk geweest. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig met tientallen dingen die eigenlijk niets te betekenen hebben vergeleken met datgene wat jullie nu doormaken. Ik vind het zo erg en zo spijtig voor jullie na al die moeite en na al die moeilijke maanden. Maar toch mogen jullie je vechtlust niet opgeven. Enkele maanden geleden schreef Martine "goed nieuws" toen ze vernam dat Talle geschikt was als donor. Welnu dat goede nieuws van toen is nu HEEL GOED NIEUWS geworden. Het gevoel dat dat toen veroorzaakte moet nu ook de bovenhand halen en jullie en ons helpen om verder positief te denken, hoe moeilijk het ook is. Wij voelen hier heel erg met jullie mee. Hou jullie sterk en ik neem zeker nog contact op.

Erik Dries.

Anoniem zei

eey siel ,
waarschijnlijk ken je me niet ,maar ik zit bij je zus talle in de klas ,, ze heeft al veel verteld over je .
ook ben ik op de benefiet geweest , en ik heb gezien dat er wel heel veel volk was , en dat allemaal voor jou !
ik hoop dat je samen met talle sterk staat , en dat de ruggenprik niet te veel ten laste komt .
ik wens jou en je familie veel sterkte
liefs mayke .

kleine peeters zei

hoi siel,

Ik weet niet goed wat zeggen. Ik wil je graag helpen maar weet niet hoe. Ik denk elke dag aan je. Heb je mijn kaartje aangekregen ? Deze kaart zal je geluk brengen. Nog veel sterkte en groetjes van Anneleen !

Juf Magda zei

Dag Siel, Talle, Rune, Martine en Dirk,

Al dagen weet ik niet wat schrijven. Passende woorden zijn zo moeilijk of helemaal niet te vinden.
Het boekje 'chemo Kasper'dat jij aan ons gaf, Siel om in de klas te lezen,komt me weer voor de geest. Samen moeten jullie die mannetjes toch kunnen bestrijden. Dat kan niet anders! Ga ervoor Siel! Jij kan dat samen met jullie gezin.
Weet dat ook ik heel dicht bij jullie blijf.
Heel veel sterkte.

Juf Magda

Anoniem zei

Dag Martine en Dirk

Ik mis je blog! Hoe is het? Bijna naar huis hoorde ik van Greet. Dan kunnen jullie weer even op krachten komen.
Je leven aanvaarden zoals het komt, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als alles voor de wind gaat! Jullie hebben het nu heel moeilijk, maar blijf geloven. Het komt weer goed.
Martine en opgeven? Zo ken ik je niet! Je mag zoals Siel ook even down zijn! Maar je moet er weer tegenaan Martine, voor Siel, Talle en Rune!
Wij hebben makkelijke praten hé!
Maar weet dat we met jullie meeleven.
Sterkte!

Juf Ingrid