vrijdag 25 januari 2008

Liefste Siel,

Ik heb besloten om vanaf vandaag mijn berichtjes naar jou te sturen. Dan kan je ze lezen nadat je terug komt van IZ en weet je ongeveer wat er allemaal met je gebeurd is de eerts volgende dagen.
Gisteren kon ik de slaap niet zo goed vatten. Ik lag de hele tijd maar aan jouw te denken.
Nadat ik de blog had ingevuld, kwam Esther op bezoek. Ze was benieuwd hoe het met je ging en ik vertelde ronduit het verhaal. Ze was erg geschrokken dat je op zo'n korte tijd zo slecht was geworden.
Ik heb ook mijn favorietje als verpleegster hier hoor en Esther voelt dat goed aan, denk ik. Ze beloofde me dat ze je deze nacht een bezoekje zou brengen. Oh wat was ik blij daarmee. Ik dacht dan heeft Siel toch nog een bekend gezichtje deze nacht, moest ze nog wakker zijn. Je hebt haar wel gezien zegt ze want ze moest jouw groeten aan ons overbrengen. Dat heeft ze gedaan hoor. Groetjes terug Siel, dacht ik.
Ik heb dan uiteindelijk toch maar iets genomen zodat ik een beetje mijn slaap kon aanvangen en ben beginnen dromen over een fijne tijd die we samen nog moeten gaan beleven.
Deze morgen om 7.30 u stond Esther naast mijn bed. Ik was blij dat ik haar terug zag en ze had het laatste nieuwsje van je meegebracht.
Dat was eigenlijk niet zo'n goed nieuws. Je toestand was nog erger geworden en de dokters hebben besloten om je aan de beademing te hangen vanaf 5 u. Je maakte nog veel koorts en de ademhaling was veel te veel voor je aan't worden.
Ze heeft de verpleegster gevraagd of ik langs mag komen als ik wakker ben. Geen probleem, ben ik blij.
Ik ben uit mijn bed gesprongen, heb een douche genomen, de papa verwittigd over je toestand en ben direkt naar je toe gekomen. Ik had geen rust meer.
De weg naar je toe ken ik ondertussen ook al goed. In tijd van nood weten wij elkaar wel te vinden hé.
De roze pijlen volgen naar "intensieve zorgen C" op kamertje 11.
Daar lag je dan. Mijn ogen schieten direkt vol tranen. Ik vind dit zooooooo erg wat er met je gebeurt. Je ligt rustig te slapen met een buisje in je mond, allerlei darmpjes en draadjes hangen er in het rond om je goed te kunnen opvolgen.
Om de zoveel tijd wordt er bloed uit je bijgekomen katheter genomen en aan de hand van dat resultaat geven ze medicatie bij.
De verpleegster vertelt me hoe moeilijk de nacht voor je geweest is en zegt me dat het beter voor je is wat er is gebeurd. Ik moet hier vrede mee nemen en haar gelijk geven.
Ik was mijn handen, doe een steriele schort aan, zet een masker op, en trek handschoenen aan zo kom ik naast je zitten. Ik neem je hand vast, wat is die koud. Ik moest direkt denken die Siel heeft koorts. En ja het is van dat 39.7°.
De verpleegster had je daarvoor net iets gegeven.
De verpleegster vertelt ook dat je niet heel diep slaapt en dat je nog wel kan horen wat we zeggen. Dat vond ik akelig. Ik wil je altijd beschermen van slecht nieuws en nu kan je nog horen wat de dokters allemaal vertellen. Gelukkig ben je nog een kind en begrijp je die moeilijke woorden nog niet zo goed.
Sieltje meisje, ik was zo blij dat ik je zag en heb je direkt een kusje of zoveel gegeven.
De verpleegster ging even weg, ze heeft nog een patiënt die haar nodig heeft en laat ons alleen achter. Ik durf je niet te storen in je slaap en laat mijn tranen de vrije loop. Soms moet je eens huilen Siel, je laten gaan, al vind je dat altijd vreemd als mama moet huilen.
Ondertussen komt er een kine langs, zij doet allerlei bewegingen met je armen en benen, routine zegt ze.
Dan begin je erg te hoesten. De tranen lopen over je wangen omdat je zoveel hoest had of misschien wel pijn. Met die darm in je mond kan je niet praten en je stampt met je voeten. Je handen zijn vastgebonden omdat je anders je darm uit je mond zou kunnen trekken.
De verpleegster komt terug en zuigt slijmen uit je longen om zo het hoesten te doen stoppen. Ik kan dit niet zo goed aanzien, denk maar aan je braakmomenten, net zo.
Het is weer rustig geworden als de slijmen uit je longen zijn. De verpleegster geeft je extra slaapmiddel om terug vaster in te slapen.
Ik had de papa deze morgen vroeg opgebeld maar hij zit vol spanning thuis op nog meer nieuws te wachten. Hij belt naar IZ en vraagt of ik daar ben. Wat is hij blij mij te horen. In al mijn verdriet ben ik hem vergeten te bellen maar ja, ik mag de GSM daar niet laten opstaan. Ik vertel hem hoe ik je gevonden heb en wat ik al weet. Hij is gerust gesteld en moeke ook.
De dokter van die dienst komt langs samen met de kinderarts van onze afdeling. Zij leggen mij uit wat ze met je gedaan hebben en wat de verwachtingen zijn.
Je was veel te moe geworden (wat ik al wist) en je kan de infectie niet alleen de baas. De medicatie van hier wordt gewoon doorgeven samen met extra zuurstof recht in je longen. Op de foto van de longen van vandaag zien ze een ontsteking in je rechter long. Je witte moeten terug beginnen stijgen en dat verwachten ze dat dat volgende week gaat gebeuren. Ik vraag hen of je tot dan ook in slaap blijft. Dat gaan ze van dag tot dag bekijken. Verpleger Raf komt ook efkes langs. Hij geeft mij een beetje steun.
De verpleegster moet je véél medicatie geven en ik loop of zit al eens in de weg want ik wil je hand eigenlijk niet los laten.
De dokter heeft beslist van je extra medicatie voor de pijn te geven. Als die gegeven is besluit ik om je even te laten slapen en terug te komen naar kamer 413.
Onderweg daar naartoe bel ik met papa en vertel alles wat ik weet.
Hij gaat vandaag niet langs komen want ik kan het hier wel alleen aan, samen met jouw.
Lieve Siel jij ligt te slapen in je kamer en ik schrijf je ondertussen deze brief. Veel leuks kan ik je niet vertellen. Alleen de zon schijnt in de kamer. Het is nu 11.30 u en kan niet wachten om je terug te zien. Mijn maag zegt dat ze honger heeft en dus ga ik proberen van een beetje te eten.
Ik zie je héél graag meisje maar dat weet je wel hé. Ik mis je lach, je uitspraken en je knuffels héél erg. Ik kom snel weer naar je toe ook al besef je dat niet zo goed dat ik naast je zit.
Tot straks meisje

22 opmerkingen:

kristel zei

Beste,

volg al enkele maanden jullie blog en ondanks het feit dat ik jullie niet persoonlijk ken , grijpt het me telkens weer naar de keel.
Ook nu weer na het lezen van de lieve brief van Martine aan Siel.Ik hoop van ganser harte dat jullie deze moeilijke periode ook weer doorkomen en een nog hechter blok gaan vormen tegen deze nare ziekte.
Heb zelf ook enkele jaren op IZ gewerkt en begrijp dus deels wel waar je nu door moet Martine.Weet dat ze daar ongelooflijk hun best zullen doen om Siel weer beter te maken.Hopelijk kan ze weer snel van de beademing ,geen leuke erc-varing voor jullie , maar mede dankzij medicatie gaat Siel zich van deze periode achteraf maar weinig herrinneren.
Heel veel sterkte in deze moeilijke periode , we blijven jullie mee volgen !!!

Anoniem zei

Lieve, lieve Martine,

Wat een mooie brief aan je meisje. Ik zit nu te schokken van het wenen achter mijn computer. Ik kan niet meer anders dan gewoon achter de blog zitten precies.
Ik wil eigenlijk al heel lang eens gewoon naar jullie toekomen en Siel een heel dikke knuffel geven en heel veel kusjes. Maar dat zou ze maar raar en vervelend vinden, denk ik. Het zou ook gevaarlijk voor infecties kunnen zijn.
Wil jij nu Siel een kusje geven en zeggen dat er dat eentje van mij is? Je bent echt de beste mama van de hele wereld. Ga maar snel naar je meisje, ze heeft je nodig.

Dikke knuffel!
X
Diane

En van die knuffel voor Siel, zodra ze genezen is, sta ik aan jullie deur.

Anoniem zei

Martine,

Elke dag bekijk ik de blog en de laatste dagen moest ik enorm veel moeite doen om mijn tranen te bedwingen. Maar dit laatste bericht ben ik daar niet in gelukt.
Ik ben op mijn werk momenteel maar in gedachten ben ik bij jullie.
Ik vind het ongelooflijk moedig van jou dat je hier alles blijft neerpennen.

We vinden het zooo erg wat Siel moet doormaken. Je moet erin blijven geloven dat alles goed komt. Siel heeft reeds meerdere keren bevestigd dat ze een vechtertje is. Wacht maar tot haar soldaten terug paraat zijn, dan maken die 430 andere geen schijn van kans meer.

En als er iets is wat we kunnen doen om jullie te helpen, wat dan ook, niet aarzelen en laat het ons gewoon weten.

Heel veel sterkte !!
fam Hermans (Jens)

Anoniem zei

Hoi Martine en Dirk,

Met een héél raar gevoel heb ik het verhaal van vandaag gelezen.

Eén ding is zeker : "Jullie zijn gewoon geweldig".

Maar, ... mag ik jullie, uit ervaring, een tip geven ?!
Ik weet niet of het haalbaar is qua sterielheid, de vermoeidheid van Siel, ...
Toch een proberen waard als jullie groen licht krijgen van dokters, verpleging, ...

Het zal niet altijd even goed gaan, maar terwijl Siel slaapt, kunnen jullie misschien een boek voorlezen, haar lievelingsboek !?
Of, via een CD-spelertje, haar lievelings CD laten spelen !?

Jullie zien maar, het is maar een tipje.

Alvast véél sterkte voor jullie allen.

Kathleen, Tom, Eddy en Maud.

carine heleven zei

Hallo Martine en Siel,
Ik volg jullie blog nu op de voet en leef echt met jullie mee. Denk eraan dat je je moet optrekken aan de kleine dingen. Stapje per stapje. Wij, moeders van deze kinderen, weten dat beter dan eender wie. Jonas leeft ook echt met jullie mee en vraagt vaak hoe het gaat met Siel. Anderzijds geniet hij ervan de "normale" dingen weer te kunnen doen. Zorg goed voor Siel maar zorg ook goed voor jezelf...
Dikke knuffel,
Carine

Anoniem zei

Dag Siel !

Lisbeth vertelt me heel vaak hoe het met je gaat, en ik duim al weken voor je.
Jij en je familie hebben het nu zo zwaar en daarom wil ik jullie graag wat lichtheid sturen, zoals een zonnetje op je gezicht, golven aan je tenen, een vlinder op je hand,...

Ik duim voor jullie, met al m'n vingers en tenen.

Lieve groeten,

Els van Bednet

Anoniem zei

Martine, Dirk, Siel, Talle en Rune,

Wat moet ik nu zeggen,
wat kan ik nu doen
Een arm om je schouder, een zoen
het lijkt allemaal zo zinloos,
zo triviaal.
Hoe kan ik je nu troosten,
wat kan ik je nu geven,
het lijkt allemaal zo banaal.
De pijn, het verdriet, de onmacht
ik kan ze niet wegnemen,
laten verdwijnen, als een boze droom tijdens een onrustige nacht.
Was het maar zo simpel
mocht het maar zo zijn,
dan maakte ik voor jullie direkt een einde aan deze pijn.
Maar dat is mij niet gegeven.
Het enige wat ik jullie kan bieden
is een plekje in mijn hart,
omringd met prachtige bloemen en helder wit licht.
Ik heb deze plaats speciaal voor jullie ingericht.
De bloemen vertegenwoordigen hoop,
hoop op genezing en verlichting.
Het licht is pure kracht,
mijn wens is dat het jullie, en vooral Siel's pijn en verdriet verzacht.
Het wordt jullie met veel liefde gegeven,
niet alleen door mij
maar door allen die met jullie meeleven !

Groetjes, en voor jullie gezinnetje nog tonnen moed en kracht om deze moeilijke dagen door te komen !

Ann, Eric, Jonas en Jens

Unknown zei

Liefste Siel,

Je mama kan toch zo goed verwoorden wat er allemaal met je gebeurt op dit moment. Je moet nu meer dan ooit vechten en iedereen in je omgeving denkt enorm veel aan je! Onze kaars brandt ook en je bent constant in onze gedachten!
Komaan hè soldaatje, je kan het wel!

Stijn-Joke-Nore-Nette

Anoniem zei

Beste Martine en Dirk,

in naam van mevrouw directeur (haar vader wordt morgen begraven), alle collega's en personeel wil ik zeggen dat onze gedachten voortdurend bij jullie, bij Siel zijn. We zijn stil, ongerust en toch ook hoopvol. Berichten van meelevende mensen die weten hoe Siel nu behandeld wordt, versterken ons geloof in de kracht van die sterke Siel. Ze is in goede handen op IZ.
Beste mensen, heel veel sterkte
voor de komende dagen.

Namens alle collega's,
juf Gerd

Anoniem zei

Lieve Martine,

Wat een prachtige brief heb je geschreven. Je vertelt alles zo gewoon, ik vind je ongelooflijk moedig.

Heel veel sterkte aan Siel, wij branden een kaarsje voor haar.

Veel liefs

Marjolein

Anoniem zei

Onbegrijpelijk wat jullie weer moeten doorstaan. We blijven aan jullie denken en duimen dat het weer vlug beter gaat met Siel.Heel veel sterkte voor jullie allemaal.Fijn Martine, dat je ons zo op de hoogte houdt.
Groetjes van fam. Van Hout

Anoniem zei

LIEVE MAMA,PAPA,ZUSJES
WAT ER NU GEBEURT, ER ZIJN ZO WEINIG WOORDEN VOOR. HET IS VAST NIET GEMAKKELIJK EN HET LIJKT ALLEMAAL ZO ONEERLIJK, TOCH IS HET PURE REALITEIT. SOMS WETEN WE MET ONZE GEVOELENS GEEN BLIJF EN ZIJN WE ZO BOOS OP ALLES WAT ONS OVERKOMT, GEWOON ONDERGAAN DAT IS HET MENU DAT WIJ VOORGESCHOTELD KRIJGEN. IK WIL JULLIE ALLEEN MAAR HEEL VEEL STERKTE TOE WENSEN EN WEET DAT JULLIE ZOVEEL LIEFDE EN WARMTE HEBBEN DAT ZEKER SIEL DIT OOK VOELD EN HIER EEN ENORME KRACHT UIT HAALD OM VERDER TE STRIJDEN TEGEN DIT ONGELOOFLIJK ROT BEEST. ONZE KAARSJES BRANDEN ELKE AVOND DAT WE THUIS ZIJN EN OP AFDELING 341 ZITTEN JULLIE MAAR VOORAL SIEL DIEP IN ONS HARTJE. JULLIE DOEN DIT ENORM PRACHTIG!!!!!! STERKTE XXXXXXXXXXXXX MAMA VAN SEPPE, SEPPE,ZUSJES VAN SEPPE EN LUC BERTELS

Anoniem zei

Dag Siel en familie,

Ik ken je niet persoonlijk maar volg je blog al enkele maanden.
Met tranen in de ogen heb ik je brief gelezen Martine, wat een sterke vrouw ben je en wat een fantastische mama. Blijf er in geloven dat de zon ook voor jullie weer gaat schijnen. Siel zal en moet de kracht en moed vinden om deze vreselijke ziekte te overwinnen. We blijven aan jullie denken. Veel moed en sterkte

Christel

Anoniem zei

Dag Siel en familie,

Ik ken je niet persoonlijk maar volg je blog al enkele maanden.
Met tranen in de ogen heb ik je brief gelezen Martine, wat een sterke vrouw ben je en wat een fantastische mama. Blijf er in geloven dat de zon ook voor jullie weer gaat schijnen. Siel zal en moet de kracht en moed vinden om deze vreselijke ziekte te overwinnen. We blijven aan jullie denken. Veel moed en sterkte

Christel

ann zei

Martine,dirk en allen,

We doen niets anders dan aan jullie denken.
En de tranen blijven niet achter wegen, al goed dat je dat ook kan.

Siel, je hebt al bewezen dat je goed kan vechten en dat ben je nu ook aan het doen.VOLHOUDEN JE KAN HET!!!!!


groetjes Ann,Marc,Bretten Luca
We wensen jullie veel sterkte strijd

Juf Magda zei

Dag,

Martine, ik heb de grootste bewondering voor jou, voor Siel, voor Dirk en jullie allen.
Waar blijven jullie de kracht halen om dit alles te dragen? Dit bewijst nog maar eens hoe sterk jullie allen wel zijn.
Het was een kleine troost voor me toen ik las dat Siel zich van deze moeilijke periode maar weinig gaat herinneren.
Blijven vechten daar eh!
Zorg goed voor elkaar.
Vertel je Siel straks dat ook wij op school haar heel erg missen?
Heel veel sterkte en moed toegewenst en dat het weer vlug morgend mag worden.
Juf Magda

Anoniem zei

Beste Siel,

de mama van ons nichtje, Nora, die ook in GHB ligt, vroeg of we nog een duim over hadden om voor jou mee te duimen en dat doen we héééééééél graag. Het goede nieuws dat het beter gaat met Nora werd inderdaad toch overschaduwd met het feit dat ze zoveel met je inzit. Ik heb daarom je site opgezocht en stond werkelijk versteld van je kranige mama, die je met zoveel liefde omringt en je zo'n mooie brief schrijft. Je gaat later als je dit leest waarschijnlijk super trots op haar zijn en terecht hoor!
Wij hebben onze duimen alvast allemaal in de strijd gegooit om je snel weer beter te maken!!!!
Sterkte,
Hilde Van Beers

Anoniem zei

dag siel ken je me nog je vroeger vroegere vrindinetje van de kleuterklas.ik mis je erg ik heb een spreekbeurd over jou gedaan en de klasgenootjes leven echt met je mee ik ook. en raad is we zijn nu speciaal voor jou aan het sparen de klasgenootjes schrijven zelfs mooie brieven voor jou we vinden het allemaal heel erg groetjes van de klas en je vriendinentje chiara

Anoniem zei

Lieve Siel,

Ook wij volgen je blog en zijn enorm geschrokken vandaag. Die stomme infecties ook. Hopelijk kom je snel op krachten zodat je tegen die infectie kan vechten. Wij blijven alvast meehopen en meeduimen.

Veel liefs,
Mama van Mats

Anoniem zei

Beste Martine,

Ik ken jullie niet persoonlijk , maar volg zoals vele al enkele maanden jullie blog .
IK vind het fantastish hoe jullie je zo sterk kunnen houden , het moet echt een hel zijn waar jullie nu inzitten , ik hoop zo van harte dat alles goed komt met Siel , het is zo onrechtvaardig dat ze zo moet lijden , dat verdiend ze zeker niet, ook jullie niet , zoals je zegt in je brief naar Siel toe hoe verschrikkelijk het allemaal is , dat jij dat zo moet aanzien dat je dochtertje daar zo ligt af tezien , ik hoop echt dat het nu stilletjes aan de goede kant op zal gaan , voor jullie allen , ik vindt jullie een heel fantastish gezin , dat alles overheeft voor elkaar , en nogmaals zo onrechtvaardig .
Veel veel sterkte

Anoniem zei

lieve lieve Martine ,
Wat ben jij een sterke vrouw zeg, waar jij die kracht blijft halen!!! Het moet in ieder geval een hel zijn, om Siel zo elke dag uur naar uur zo te zien lijden , ik hoop dat ze snel weer betert wordt .
Ik denk veel aan jullie gezin , en hoop van harte, dat alles goed komt , ik vondt het zeer pakkend om jou brief aan jou Siel te lezen , ik ken jullie wel niet , ik volg alleen de blog al enkele maanden , maar zit te wenen als een kind voor de pc. Je bent een geweldige mama, maar dat zal siel wel weten , en ook nog veel sterkte voor de zussen , die zeker niet vergeten mogen worden , het moet voor hun ook zo erg zijn , en voor de rest van de familie ,
Heel veel sterkte , en dat het snel mag beteren.

Unknown zei

Lieve Martine,

Hier de mama van Simon.

Ik ken je Siel alleen maar hoe dat ze er in het ziekenhuis uit ziet, maar zulke mooie meid dat ik zag op die foto. Ik had het onmiddelijk een triestig en onrechtvaardig gevoel.

Zelfs ondanks ook onze moeilijke situatie wil ik alles proberen op te volgen van Siel.
Ik hoop binnenkort beter bericht te lezen.

Martine, ik vind je een geweldige madame.

dikke knuffel , Nancy